KULINARNE FASCYNACJE. Podróże kształcą, również ‚kulinarnie’, jak pokazał Robert Makłowicz. Nawet te bliskie, bo nie trzeba przemierzać wielu kilometrów by wziąć udział w produkcji chleba, sera i masła. Dodajmy sera mennonickiego! Zapraszamy na warsztaty do dawnej mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega. Pokażemy dawne sposoby wytwarzania tych produktów codziennego spożycia. Mało, że pokażemy! Każdy w procesie produkcji będzie mógł uczestniczyć. Będziecie mogli to samo odtworzyć później w domku. Stół z własnoręcznie zrobionymi produktami wyglądać będzie bardzo smakowicie. Świeży pachnący chlebek z masłem i serem to podstawa. Mniam mniam! Przewodnik opowie o płaskich jak stół Żuławach: krainie polderów, wiatraków, domów podcieniowych. Opowiemy historię chleba. Przedstawimy proces powstawania tego najstarszego wypieku, od żmudnej pracy rolnika, poprzez pracę młynarza, aż po zawód piekarza.

Czas trwania ok. 6 h.

liczba uczniów cena od ucznia w PLN
42 i więcej 78,90
37-41 85,00
32-36 94,00