KULINARNE FASCYNACJE. Podróże kształcą, również ‚kulinarnie’, jak pokazał Robert Makłowicz. Nawet te bliskie, bo nie trzeba przemierzać wielu kilometrów by wziąć udział w produkcji chleba, sera i masła. Dodajmy sera mennonickiego! Zapraszamy na warsztaty do dawnej mleczarni Szwajcara Leonharda Kriega. Pokażemy dawne sposoby wytwarzania tych produktów codziennego spożycia. Mało, że pokażemy! Każdy w procesie produkcji będzie mógł uczestniczyć. Będziecie mogli to samo odtworzyć później w domku. Stół z własnoręcznie zrobionymi produktami wyglądać będzie bardzo smakowicie. Świeży pachnący chlebek z masłem i serem to podstawa. Mniam mniam! Przewodnik opowie o płaskich jak stół Żuławach: krainie polderów, wiatraków, domów podcieniowych. Opowiemy historię chleba. Przedstawimy proces powstawania tego najstarszego wypieku, od żmudnej pracy rolnika, poprzez pracę młynarza, aż po zawód piekarza.
Czas trwania ok. 6 godz.
liczba uczniów | cena od ucznia w PLN |
42 i więcej | 149,00 |
37-41 | 159,00 |
32-36 | 174,00 |