Z CUKRU BYŁ KRÓL, Z PIERNIKA PAŹ, KRÓLEWNA Z... MARCEPANA. Wszystkie królewny jak i królewiczów zapraszamy na warsztaty marcepanowe! Marcepan to smakołyk znany na całym świecie od dawien dawna. Do Europy przywędrował prawdopodobnie razem z Turkami, lecz spór o autorstwo przepisu toczą także między sobą Włosi i Węgrzy. Za europejską stolicę marcepanu uważa się niemiecką Lubekę. Swoimi wytworami chwalą się też mieszkańcy hiszpańskiego Toledo. My będziemy go robić na Żuławach, również tam był wytwarzany. W trakcie marcepanowych warsztatów dowiecie się jak, i z czego dawniej robiono ten przysmak. Własnoręcznie wykonacie masę, z której powstaną przepyszne, słodkie, marcepanowe “kartofelki”. Wcześniej poznacie ginące zawody. Dowiecie się, jak dawniej wyglądała praca na wsi i jak wiele trzeba było współpracy między ludźmi różnych zawodów. Zajęcia będą oparte na ekspozycji muzealnej Starych Osobliwości, związanej z dawnymi rzemiosłami. Jak nazywa się zawód określający człowieka wytwarzającego marcepan? Jak się mówi poprawnie: marcepana czy marcepanu? Po tej wycieczce będziecie wiedzieć.
Czas trwania ok. 5-7 h.
liczba uczniów | cena od ucznia w PLN |
42 i więcej | 159,00 |
37-41 | 169,00 |
32-36 | 185,00 |